Інструментально-лабораторний контроль – важлива складова роботи екологічної інспекції

 

Державна екологічна інспекція Карпатського округу є міжрегіональним територіальним органом Державної екологічної інспекції України, здійснює свої повноваження на території Івано-Франківської та Чернівецької областей. Інспекція здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням вимог природоохоронного законодавства на підпорядкованій території. Одним із важливих підрозділів Інспекції є відділ інструментально-лабораторного контролю. Інспекція оснащена двома лабораторіями з сучасними приладами, які розташовані у містах Івано-Франківськ та Чернівці.

 Відповідно до завдань в галузі інструментально-лабораторного контролю, при здійсненні повноважень Інспекції за дотриманням правил, нормативів, стандартів у сфері охорони навколишнього природного середовища та умов виданих дозволів, спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю виконуються наступні роботи:

- відбір проб води, викидів, ґрунтів;

- здійснення інструментально-лабораторних вимірювань безпосередньо на об’єктах контролю (місцях відбору проб), у тому числі параметрів газопилового потоку, викидів пересувних джерел забруднення атмосферного повітря, вимірювання показників складу та властивостей, у тому числі забруднюючих речовин у пробах вод, викидів, ґрунтів;

- надання протоколів інструментально-лабораторних вимірювань до відповідних структурних підрозділів для розрахунків завданої довкіллю шкоди;

- забезпечення виконання обов’язків, встановлених для уповноваженої вимірювальної лабораторії, у тому числі щодо технічної компетенції та незалежності;

- організація та виконання заходів для забезпечення єдності вимірювань у відділі   інструментально-лабораторного контролю відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та Положення про метрологічну службу Держекоінспекції України.

 На час воєнного стану Державна екологічна інспекція Карпатського округу першочергово спрямовує свою роботу на вирішення невідкладних завдань, зокрема щодо встановлення розміру шкоди, завданої довкіллю внаслідок збройної агресії російської федерації. Відділ інструментально-лабораторного контролю під час оперативного реагування на наслідки ракетних ударів, здійснює відбір проб довкілля, з подальшим здійсненням  інструментально-лабораторного контролю.

За час воєнного стану впродовж 2022-2023 років Державною екологічною інспекцією Карпатського округу нараховано понад 268млн.грн. шкоди, завданої довкіллю Івано-Франківської та Чернівецької областей внаслідок збройної агресії російської федерації. Розрахунки в подальшому будуть застосовані в основі доказової бази для міжнародних позовів України щодо відшкодування збитків, заподіяних довкіллю внаслідок збройної агресії російської федерації.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці