Нагадуємо про затверджений порядок видалення зелених насаджень

Оскільки до Державної екологічної інспекції часто надходять скарги громадян щодо зрізаних зелених насаджень, надаємо роз’яснення про порядок видалення дерев та кущів.

Видалення зелених насаджень в межах населених пунктів здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 №1045.

 Основним документом на знесення зелених насаджень є ордер на видалення зелених насаджень.

Підставою для прийняття рішення щодо видалення зелених насаджень є заява, яка подається  до органів місцевого самоврядування (сільські, селищні та міські ради).  Орган місцевого самоврядування створює комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості, до складу якої входить представник Державної екологічної інспекції Карпатського округу. Комісія визначає стан зелених насаджень, їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

Варто зазначити, що описаний порядок видалення зелених насаджень стосується дерев та кущів, розташованих на землях державної та комунальної форм власності. На земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, видалення зелених насаджень за рішенням власника (користувача) земельної ділянки.

Важливо здійснювати своєчасне видалення аварійних, сухостійних або фаутних дерев, які можуть становити загрозу для здоров’я та  життя громадян.

Наголошуємо, що видалення дерев повинно здійснюватися  тільки за наявності ордера, без якого зрізка дерев буде незаконною. За незаконне знесення зелених насаджень настає адміністративна та майнова відповідальність

Детальніше з Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах можна ознайомитися за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1045-2006-%D0%BF#Text

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці