Річки Буковини зарибнено фореллю

        

В Україні триває цьогорічна кампанія зариблення водойм. 24-25 серпня 2023 року відбулося зариблення гірських річок Чернівецької області. Загалом у річки Прут та Черемош випустили 65 650 екземплярів цьоголіток струмкової форелі – цінного аборигенного виду родини лососевих.

Так, річку Черемош з притоками в межах Вижницької та Путильської територіальних громад зарибнено мальками форелі у кількості понад 50 тис. шт., з яких понад 35 тис. екземплярів випущено до річки Черемош з притоками в межах іхтіологічного заказника «Черемоський». У річку Прут в с. Дубівці на території Мамаївської територіальної громади випущено понад  15 тисяч мальків. Середня наважка рибоматеріалу, вирощеного за рахунок державного бюджету Рибоводним форелевим заводом «Лопушно» Держрибагенства, становила 3,28-3,30 га. Вселення мальків форелі відбувалося відповідно до Науково-біологічного обґрунтування проведення заходів зі штучного відтворення аборигенних представників іхтіофауни в річкових басейнах Дунаю та Дністра (на період 2022-2024рр.)

Зарибнення здійснювали працівники ДУ «Рибоводний форелевий завод «Лопушно» під наглядом комісії з контролю за проведенням робіт із вселення водних біоресурсів у складі представників Державної екологічної інспекції Карпатського округу, Чернівецького рибоохоронного патруля, Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування, лісових господарств та громадськості.

 

Гірські річки Прикарпаття та Буковини є сприятливим середовищем проживання для струмкової форелі, яка потребує прохолодних, чистих та прозорих водойм зі швидкою течією й кам'янистим дном.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу нагадує рибалкам дотримуватись правил рибальства! На Прикарпатті та Буковині заборонено ловити форель на період нересту – з 1 вересня до 31 грудня. Розмір компенсації шкоди внаслідок незаконного вилову форелі становить 7225 грн за один екземпляр (незалежно від розміру та ваги риби).

 Нагадуємо, що з 2022 року набули чинності нові Правила любительського і спортивного рибальства:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1412-22#Text

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці